Over mc free Logo mc free

Over MC Free

MC Free wil het aantal hepatitis C-infecties onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Amsterdam terugdringen door wetenschappelijk onderzoek te combineren met innovatieve interventies.

 

We hebben een gecombineerde aanpak ontwikkeld die zich richt op de verschillende niveaus die een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van hepatitis C virus (HCV) infecties onder MSM. We hebben de volgende niveaus geïdentificeerd: het individu, de community, de professional, de context, de patiënt, het netwerk en de epidemie. Het tegelijkertijd aanpakken van deze niveaus is het meest effectief om ons doel te bereiken. Het benoemen van de verschillende niveaus maakt het daarnaast mogelijk om MC Free per onderdeel te evalueren. Hier is meer informatie te vinden over onze aanpak.

Samenwerken voor HCV eliminatie

In Nederland worden de meeste nieuwe HCV infecties bij (hiv-positieve) MSM gediagnosticeerd. De recente beschikbaarheid van zeer effectieve en goed tolereerbare antivirale middelen maken eliminatie van HCV onder MSM mogelijk. Het snel opsporen en behandelen van nieuwe infecties maar ook het voorkomen van (her-)infecties is essentieel om ons doel te bereiken. Binnen MC Free wordt daarom de expertise van virologen, artsen, epidemiologen, sociaal wetenschappers en specialisten op het gebied van (seksuele) gezondheid verbonden met de behoeften, ideeën en inzet van de community.

 

In nauwe samenwerking met de MSM community ontwikkelde MC Free het NoMoreC project. NoMoreC bestaat uit online en offline interventies die zich richten op het vergroten van kennis en awareness bij MSM en professionals, het faciliteren van tijdige diagnose en het bevorderen van risicoreductie. Lees hier meer over het NoMoreC project.

Het MC Free consortium

Het MC Free consortium is een samenwerkingsverband tussen de afdeling Medische Microbiologie van het Amsterdam UMC – locatie AMC, GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland, Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), Stichting Hiv Monitoring (SHM) en de MOSAIC-studie.