NoMoreC zuster-website en campagne gelanceerd in Barcelona

Barcelona heeft sinds kort een website geënt op de NoMoreC website: Disfruta sin C (‘Genieten zonder C’). Disfruta sin C is een project van drie community organisaties in de stad: Grupo de Trabajo sobre Tratamientos del VIH (gTt-VIH), Stop Sida en Gais Positius. Deze organisaties waren zozeer geïnspireerd door ons NoMoreC-project voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Amsterdam die risico hebben op een HCV-infectie, dat zij ons om toestemming hebben gevraagd voor het contextueel vertalen van onze teksten. Ook wilden zij graag onze expliciete striptekeningen overnemen.

 

Uiteraard hebben wij met dit verzoek ingestemd. Eliminatie van hepatitis C per 2030 in Nederland lukt alleen als andere landen waar veel MSM naar toe reizen (voor bijv. een stedentrip of een Pride-event) ook de bewustwording rond hepatitis C vergroten onder MSM en mannen voorlichten over maatregelen die de kans op een infectie kunnen verkleinen.

 

Disfruta sin C is de eerste hepatitis C-eliminatiecampagne in Catalonië die is gericht op MSM die chemsex hebben. De campagne is opgezet in samenwerking met de plaatselijke gezondheidsdienst. Naast informatie over HCV-transmissie biedt de Disfruta sin C-website ook gepersonaliseerde adviezen over risicobeperking. Net als het Amsterdamse NoMoreC project heeft Disfruta sin C een online hepatitis C-bewustwordingscampagne gelanceerd via dating apps gericht op mannen die seks hebben met mannen. Offline wordt de campagne verspreid bij MSM nachtclubs in Barcelona.

 

Barcelonese mannen die denken risico te hebben gelopen kunnen online een HCV-risicotest invullen. Indien uit het testresultaat blijkt dat er mogelijk sprake is van een HCV-infectie krijgt de betreffende persoon een verwijzing naar een soa-polikliniek, waar een snelle HCV-test wordt uitgevoerd.

 

Onze Spaanse collega’s hopen binnenkort uit te breiden naar Madrid. We zijn erg blij met deze samenwerking en hopen in de toekomst nog meer steden te inspireren om ons voorbeeld te volgen.