Workshop voorlichting hygiënenormen

NoMoreC geeft MSM locaties voorlichting over hygiëne

In januari publiceerde het RIVM de herziene landelijke hygiënerichtlijn voor seksbedrijven en sekswerkers. Deze bevat hygiënenormen en -adviezen waarmee de verspreiding van ziekteverwekkers zoals soa’s kunnen worden beperkt. De richtlijn is bestemd voor eigenaren en exploitanten van bedrijven waar seksuele handelingen worden gefaciliteerd met of zonder sekswerkers. De maatregelen zijn gericht op het aanbieden van een schone omgeving en voorzieningen om veilig seks te hebben.

 

De verspreiding van ziekteverwekkers zoals soa’s kan plaatsvinden via lichaamsvloeistoffen die terechtkomen op voorwerpen en oppervlakken zoals seksspeeltjes en stoelen. Zo lijkt het hepatitis C virus 4 tot 6 weken te kunnen overleven op materialen als staal, kunststof en rubber. In de nieuwe richtlijn wordt  benadrukt dat glijmiddel en massageolie ook dragers kunnen zijn van soa’s. Door het toepassen van de normen en adviezen in de richtlijn worden mogelijk aanwezige ziekteverwerkers zoveel mogelijk verwijderd of gedood.

 

NoMoreC bezoekt MSM locaties

 

NoMoreC streeft samen met de Amsterdamse homogemeenschap naar een drastische vermindering van het aantal nieuwe hepatitis C infecties in de hoofdstad. Zeven belangrijke (horeca)locaties waar MSM seks kunnen hebben, gaven aan graag adviezen te willen ontvangen ten aanzien van hepatitis C. Begin januari heeft NoMoreC daarom samen met de afdeling Hygiëne en Inspectie van de GGD Amsterdam alle locaties bezocht.

 

Op 22 januari organiseerde NoMoreC een workshop waar 19 eigenaren, bedrijfsleiders en schoonmakers van sekslocaties aan deelnamen. Tijdens de locatiebezoeken en de workshop bleek de bereidheid van eigenaren en personeel om zaken aan te passen hoog te zijn. De locaties ontvangen in het voorjaar een advies-op-maat aan de hand van de herziene hygiënerichtlijn.

 

Lees meer over de herziene richtlijn op de website van Soa Aids Nederland.